U bent hier: Uitgaven »Vakblad Afval!
Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2021
2021 moest het jaar worden waarin de overheid circulariteit een flinke boost zou geven. Dat stond vorig jaar bovenaan het wensenlijstje van de afvalsector. Maar de invulling van het gewenste 'drang- en dwangbeleid' bleef nagenoeg uit. Wel zijn er in 2021 (kleinere) stappen voorwaarts gezet en wijzen lezers dit jaar zelfs een 'uithangbord voor de circulaire economie' aan.
Een tamelijk tam debat met een filosofisch tintje. Dat was het circulaire-economiedebat in de Tweede Kamer, waarin helder werd dat de staatssecretaris geen heil ziet in nationale wetgeving om de recyclebaarheid van plastic verpakkingen te verhogen.
In 2014 stelde het toenmalige Ministerie van Infrastructuur en Milieu het doel om de hoeveelheid restafval die vrijkomt in de kantoor-, winkel- en dienstensector in 2022 te halveren. Volgend jaar is het zover, maar bedrijven lijken nog in de overleg- en proeffase te zitten.
Verbranden van ziekenhuisafval maakt een groot deel uit van de CO2-uitstoot van ziekenhuizen. Onderzoekers van de TU Delft hebben een methode ontwikkeld voor de recycling van medisch inpakpapier. Als het aan hen ligt, is dat nog maar het begin.
“Overal personeel gezocht, 'tekort aan mensen is de nieuwe crisis'”, kopte de NOS deze zomer. Ook de afvalbranche ontkomt er niet aan. Uit een rondgang langs verschillende bedrijven blijkt dat het vooralsnog geen grote problemen oplevert. Wel zoeken zij naar creatieve oplossingen. “De mogelijkheden raken zo'n beetje uitgeput.”
In de oktobereditie van Afval! (nummer 6) vroegen wij ons af hoe massaal de bezoekers zouden afkomen op de beurzen die hun deuren na ruim anderhalf jaar weer openden. Onder andere de Pollutec, de Dutch Design Week (DDW), de Plastic Recycling Show Europe (PRSE) en de vakbeurs Recycling werden weer gehouden. De evenementen hadden zeker niet te klagen, zo bleek.
De toenemende vraag naar grondstoffen zorgt wereldwijd voor hogere prijzen voor primaire grondstoffen. Overstappen op gerecycled plastic, papier of metaal biedt geen soelaas, want ook daarvan schieten de prijzen omhoog. “Door de Europese Green Deal is de vraag naar recyclaat gestegen, maar er wordt nog te weinig gerecycled om hieraan te voldoen.”
Een groot deel van de wereldbevolking woont in steden. Samen zijn die steden verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van het mondiale energieverbruik. En voor ruim 70 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Met het donutmodel hebben bestuurders een economisch instrument in handen om de stedelijke ecologische voetafdruk te verkleinen.
Robbert Loos, directeur Vereniging Afvalbedrijven, 's-Hertogenbosch
Voor afvalhout dat kwalitatief te goed is om voor energieopwekking te gebruiken, zocht PreZero naar een manier om dit te hergebruiken. In samenwerking met HDF Recycling is dit gelukt: de joint venture GreenBlocks maakt palletklossen van afvalhout. “We gaan onderzoeken of we hier ook andere producten van kunnen maken.”
Het liedje van Henk Wijngaard staat al decennia als een huis, maar behoeft toch enige aanpassing. Want de zero-emissie vrachtauto komt eraan, en in plaats van vlammen zal de uitlaat dan alleen nog maar wat waterdruppeltjes afvoeren.
De Raad van State heeft zich vanaf 2018 meerdere malen gebogen over bezwaren van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegen de import van beeldbuizen van afgedankte televisietoestellen uit onder andere de Verenigde Staten. Ondanks twee verloren procedures laat de kwestie het ministerie maar niet los.
De keuze voor omgekeerd inzamelen betekende dat de gemeente Utrecht veel meer ondergrondse restafvalcontainers moest gaan inzetten. Door een geschil met een leverancier was een spoedopdracht nodig om de benodigde ondergrondse containers op tijd te kunnen plaatsen.
Alles moet sneller, efficiënter, meer digitaal en het liefst met zo min mogelijke menselijke tussenkomst. Wat software betreft is Asof het daar mee eens. Het bedrijf biedt een breed inzetbaar systeem voor container- en transportregistratie.
Europress is één van de grootste producenten van perscontainers ter wereld. Een Fins bedrijf, dat uitgegroeid is tot een wereldspeler, en sinds 2019 ook aanwezig in de Benelux.