Uit de inhoud van Vakblad Afval! juni 2005

Compost gered in kersverse mestwetgeving

De nieuwe Meststoffenwet is door de Tweede Kamer. Boeren mogen vanaf 2006 minder meststoffen - waaronder compost - uitrijden. Door de strenge normen zullen echter nog maar weinig boeren bereid zijn compost te gebruiken. Tenminste, zo leek het. Dankzij een amendement van Ger Koopmans werd de afzet van compost in het zicht van de finish gered.

De producent wordt verantwoordelijk, maar hoe?

Na drie opeenvolgende convenanten met het bedrijfsleven, zet het rijk een nieuwe koers in om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen en hergebruik en recycling te bevorderen. Producenten krijgen de wettelijke verantwoordelijkheid voor het inzamelen van hun verpakking. Hoe dat er in praktijk uit moet gaan zien is onderwerp van grote meningsverschillen.

Retoursysteem voor kunststof zuivelverpakking

Er zijn weinig voorbeelden van kunststof consumentenverpakkingen die na gebruik weer worden ingezameld en gerecycled. Een aantal biologische zuivelfabrikanten ('Waddenzuivel') heeft bij 350 natuurvoedingswinkels een statiegeldloos retoursysteem opgezet voor kunststof kwarkpotjes. Het systeem is in 2004 operationeel geworden. De eerste resultaten zijn hoopvol.

Het ei van Columbus

Wie denkt dat de minicontainer uitontwikkeld is heeft het volkomen mis. Drie Duitse partners hebben met een volledig nieuw systeem ontwikkeld. Gebaseerd op het ei.

Verbranden over de grens

Nu het per 1 juni verboden is onbehandeld afval te storten in Duitsland, is de volgende stap het openen van de grenzen voor te verwijderen brandbaar afval. Uiteindelijk is de markt, en dus de prijs voor verwerking, de bepalende factor. Die gaat nu al omhoog, maar of het voldoende is, daarover is nog onvoldoende inzicht.

De Milieustraat: beter af met keerwanden van Bosch Beton

Milieustraten - wie kent ze niet? Iedereen wil immers van zijn troep af en daarbij komt steeds vaker de milieustraat in beeld. In Hoogeveen kunnen de bezoekers in elk geval tevreden zijn. Daar wordt gebruikgemaakt van de keerwanden van Bosch Beton en is de plaatselijke milieustraat zeer overzichtelijk en eenvoudig in het gebruik.

“In Europa is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt”

“Als je er bovenop zit en een duidelijke strategie hebt dan is het business waar je een verantwoord rendement maakt. Zowel in de inzameling als de verwerking. Voor korte klappen moet je hier niet zijn.” Adriaan Visser, sinds begin dit jaar ook vice-president van SUEZ Environment, over de sterktes en zwaktes van SITA, zijn blik op de toekomst en natuurlijk over ReEnergy.

Het afvoerputje

Met de invoering van het Duitse stortverbod per 1 juni 2005 verandert er veel in de Europese afvalsector. Er zal een nieuw evenwicht op de markt tot stand komen en het veelbesproken gelijke speelveld komt een stapje dichterbij. Wellicht worden er over enkele jaren zelfs Kamervragen gesteld waarom Nederland zoveel afvalstoffen importeert. Worden wij het afvoerputje van Europa?

P90 door eigen succes ingehaald

De invoering van de P90-norm zorgde eind jaren negentig voor heel wat opschudding. Inmiddels lijkt de norm door zijn eigen succes te zijn ingehaald. Wat overblijft zijn de loopbaanbegeleiding en de oneerlijke concurrentie. Genoeg reden om de norm af te schaffen?

Groen en groen is groen

Al lange tijd speelt in EVOA-land de vraag of een afvalstof die is samengesteld uit meerdere componenten van de groene lijst maar niet als zodanig op de groene lijst voorkomt, mag worden aangemerkt als groene-lijstcategorie. Volgens het ministerie van VROM valt deze afvalstof onder de werking van artikel 10 EVOA en moet de rode-lijstprocedure volgen, omdat de stof als zodanig niet is opgenomen in de groene lijst.

En Profil: Wim van Lieshout

Brussel lanceert afvalparaplu

Terwijl we in Nederland nog volop discussiëren over de uitslag van het referendum, dendert de Brusselse trein gewoon door. Na de zomer verschijnt de gloednieuwe Europese Afvalstrategie. Kern: een gelijk speelveld voor afvalbeheer en een eenvoudigere Europese afvalregelgeving. Nederland is ronduit positief, maar plaatst uiteraard enkele kanttekeningen. Vooral de afvaldefinitie krijgt aandacht.

Hoe hard is de minimumstandaard?