Uit de inhoud van Vakblad Afval! mei 2008

En Profil: Robbert van Duin


Twence blijft Twents

Het nee tegen de verkoop van Twence betekent niet dat alles bij het oude blijft. Integendeel. In plaats van scheiden moeten aandeelhouder en bedrijf veel dichter bij elkaar gaan staan. Dat wordt bouwen op verdeeldheid.

Vroege aftocht voor Besluit financiële zekerheid

Onder druk van de motie-Vietsch/Neppérus trekt VROM de stekker uit het Besluit financiële zekerheid. Op het besluit - die provincies moest beschermen tegen afvalbergen van failliete afvalbedrijven - was het nodige aan te merken, zo stelt ook het IPO. Desondanks betreuren VROM, IPO en een merendeel van de provincies de vroege aftocht. "Het werkte absoluut", stelt voorloper Limburg vast.

Ontwikkelingen bij ladingzekering

Twaalf jaar geleden kwamen bij ons de eerste berichten binnen over controles op ladingzekering. Ze vonden plaats in Duitsland of aan de grens bij De Poppe. In gesprekken met Nederlandse politiefunctionarissen, bleek dat een Duitse politieman, die achteraf PHK (Polizei Haupt Kommissaris) Lampen bleek te zijn, de stuwende kracht was achter de controles.

Niet meer wakker liggen van een glasbak

De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst Gooi en Vechtstreek (GAD) wil zich onderscheiden in afvalland. Niet alleen door het halen van hoge scheidingspercentages (in 2006 51 procent, bron Senter Novem), maar ook door te investeren in de kwaliteit van haar middelen én het comfort van de burger. Ook Engels, nieuwkomer op de ondergrondse afvalbakkenmarkt, werkt er hard aan om zich te onderscheiden.

Ziekte overkomt je, verzuim is een keus

De meeste bedrijven, ook in de afvalsector, doen van alles om het ziekteverzuim binnen de perken te houden. Ziekteverzuim kost immers veel geld en leidt vaak voor onrust bij andere medewerkers.

Op afstand niet altijd efficiënter

Privatisering, marktwerking en verzelfstandiging zijn aan de orde van de dag. Geen enkele sector lijkt er aan te ontkomen. Ook de inzameling van huishoudelijk afval is de afgelopen decennia sterk veranderd. Gemeenten hopen met deze veranderingen efficiëntiewinsten te boeken. Dat niet al deze veranderingen tot dit resultaat leiden, blijkt uit het promotieonderzoek van universitair docent Marieke van Genugten.

Raad en parlement nog niet op één lijn

Meer afvalpreventie, hogere recyclingdoelstellingen en ook de R-status voor AVI's met een hoog rendement zijn door de milieucommissie van het Europese Parlement geaccepteerd. Het is het startsein voor de onderhandelingen met de milieuministers voor een definitieve tekst.

Aardappelgrond in het milieu

Wanneer u friet eet heeft u vast niet de nevengedachte dat de aardappel waarvan uw friet is gemaakt, is ontdaan van ´tarragrond´. Wat dat is? Zand of klei - afkomstig van de akker - dat nog aan de aardappelen hangt. De frietproducent stoft en wast de grond van de aardappel af.

Geef groen weer een kans

Met lede ogen zien composteerders het animo voor gescheiden gft-inzameling afbrokkelen. En niet alleen zij. Ook 'groene' energiedeskundigen vinden het wegvallen van gft-afval doodzonde. Een belasting op verbranden gaat echter wat ver volgens anderen.

Vergunningperikelen rond biobrandstoffen

De verleende milieuvergunningen van Dutch BioDiesel B.V. en AVR-Afvalverwerking B.V kwamen onder vuur te liggen. Dit leidde tot twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Want had er voor de vergunning voor de biodieselinstallatie een Mer moeten worden gemaakt? En mocht AVR volstaan met een deelrevisievergunning?

Milieudruk hele keten in kaart

Het nieuwe Landelijk Afvalbeheerplan (LAP) dat in 2009 verschijnt, beperkt zich niet tot de afvalfase. Het ministerie van VROM wil al eerder in de keten zoeken naar kansen om het afval te verminderen of te recyclen. Als eerste bouwsteen onderzocht onderzoeksbureau CE Delft welke afvalcategorieën binnen de hele keten het milieu het meest belasten.