Categorie: Producten | Gepubliceerd: 22 april 2009

Soapsterren ruimen Nederlandse stranden op

Vandaag is het de Dag van de Aarde, en op de stranden van Nederland wordt aangespoeld zwerfafval opgeruimd.

Stichting Nederland Schoon, de Waddenvereniging, afvalbeheerder Sita en stichting Nedvang organiseren de strandenschoonmaakactie. Het initiatief komt van National Geographic en ACT Global. Bekende acteurs van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden' en ‘Onderweg Naar Morgen' helpen een handje mee. Korte filmpjes van de actie zijn vanavond te zien op National Geographic Channel.
Sita zorgt voor containers, transport en voor zo veel mogelijk hergebruik van het verzamelde plastic. De containers staan op de stranden van Scheveningen, Den Helder, Domburg, Noordwijk, Bloemendaal, Egmond aan Zee en Terschelling, waar vrijwilligers het geraapte afval in stoppen, met name plastic. Plastic heeft de aandacht vanwege de 'plastic soep' die algen en andere levensvormen in de voedselketen van de oceanen bedreigt. De 'soep' is een deels afgebroken substantie van het kunststof dat de mensheid sinds de jaren vijftig heeft gemaakt en via rivieren naar de oceanen heeft laten wegstromen. Sommige dieren denken dat ronddrijvende tandenborstels en golfballen voedsel zijn (omdat normaal gesproken alles wat op het water drijft, voedsel is) en gaan met een volle maag plastic dood. Andere levensvormen worden vergiftigd via algen.
Sinds drie jaar grijpt National Geographic de Dag van de Aarde, 22 april, aan om haar missie ‘Inspiring People To Care About The Planet' onder de aandacht te brengen. Dit jaar horen daar diverse activiteiten bij in Nederland, waaronder de Maand van de Aarde op Terschelling, de lancering van ACT Global met het event Time2ACT, de finale Green Dream District en de strandenschoonmaakactie. De organisatoren willen richten 'A Convenient Truth'.