Categorie: Producten | Gepubliceerd: 23 april 2009

ACT Global opgericht

Het is tijd om iets te doen, was de insteek van Time2act, waar het netwerk ACT Global officieel werd opgericht. Gisteren was op National Geographic Channel vanuit de schouwburg van Leeuwarden en vanaf de Universiteit Twente de uitzending van 'Plastic soep'.

De uitzending maakte deel uit van een driedaags evenement, Time to Act, rondom duurzaamheid. Centraal stond het probleem van kunststof in de oceanen en zeeën. ACT Global is een netwerk dat zich richt op het het groot maken van oplossingen in plaats van problemen groot te maken. Zowel aan de Universiteit Twente (het T-Xchange Virtual Reality lab) als op een nieuw instituut in Friesland (War Room Afsluitdijk) wordt door jong en oud nagedacht over het probleem van kunststof zwerfvuil op zee, dat niet vergaat. Het meeste komt in zee terecht via de rivieren.
Gisteren schoven onder anderen de ontdekker van het plasticprobleem kapiteit Charles Moore, de auteur van het boek Plastic soep en Michael Braungart aan. Braungart zei dat Friesland goed op weg is, maar dat Limburg veel verder is. "Wat Friesland voor de zee doet, doet Limburg voor het land. Daar maken ze gebouwen die de lucht schoonmaken. Die hebben niet een nul-emissie, maar een positieve emissie. Ze maken dingen beter. We zijn met te veel mensen op deze planeet voor een nul-emissie."
Kapiteit Charles Moore ontdekte de 'plastic soep' per toeval, vertelde hij. Toen hij een kortere weg nam tijdens een wedstrijd in de Stille Oceaan, was de golfslag en stroming toevallig erg kalm doordat er elders een orkaan was. "Steeds opnieuw zag ik hier en daar een stuk plastic boven komen drijven." Dat maakte hem nieuwsgierig. "Hoeveel afval dat door mensen is gemaakt, zit er eigenlijk in de zeeën?"
In de uitzending van National Geographic Channel bleek verder dat de plastic soep niet een drijvend soort eiland is waar je bij wijze van spreken op kunt lopen. Het plastic wordt afgebroken in steeds kleinere deeltjes, maar vergaat nooit. Kapitein Moore werd gevraagd naar een oplossing en hij zei van onder zijn hoedje dat gemaakt was van supermarkttasjes dat we minder moeten gebruiken: "less is more".
Acteur Bartho Braet riep op de Dag van de Aarde op om net te doen als de vrijwilligers die achter hem het strand schoonmaakten en "je rommel op te ruimen".
Time2act is verzorgd door Gorilla Media Group.

Meer informatie:
www.actglobal.nl/time2act