Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 12 januari 2012

Pollutec tevreden over resultaat

Ondanks een lichte daling van het aantal bezoekers (29.680, -10% vergeleken bij de beurseditie in 2009), is de bezoekerskwaliteit toegenomen.

Pollutec Horizons sloot de deuren van het beurscomplex in Parijs op 2 december. De organisatie is dik tevreden met de kwaliteit van het bezoek. 36,2% van de bezoekers maakt onderdeel uit van de algemene directie of het managementteam; 32,9% van de bezoekers betreft ingenieurs, technici, architecten, geologen of stedelijke inrichters. De best vertegenwoordigde sectoren zijn milieu en eco-activiteiten (25%), industrie (17%), advies en engineering (15,2%), de dienstensector (8,4%) en administratie/lokale overheden (8,4%). 95% van de ondervraagde bezoekers was tevreden over de afgelopen beurseditie, 97% was tevreden met de kwaliteit van de Franse exposanten en 96% was tevreden met de kwaliteit van de internationale exposanten. Tenslotte wil 93% van de bezoekers de beurs in 2013 opnieuw gaan bezoeken.

Cleantech

De Pollutec Horizons 2011 heeft zich neergezet als hét evenement voor cleantechs en innovatie, zo concludeert de organisatie. Het telde 1.327 exposanten, waarvan eenderde internationaal.  De marktspelers uit de sector voor milieubehoud, de strijd tegen klimaatverandering en voor duurzame ontwikkeling (water, lucht, afval, recycling, bodem, risico’s, verantwoord inkopen) toonden grote belangstelling voor R&D in de vorm van nieuwe technologieën voor actuele wereldvraagstukken. Meer dan 90% van de ondervraagde bezoekers is tevreden met de gepresenteerde innovaties op de beurs dit jaar. 

De vakbeurs heeft eveneens gefungeerd als springplank voor nieuwe segmenten.  Onderwerpen die dit jaar naar voren werden gebracht, zoals ecological engineering en biodiversiteit, satelliettoepassingen, de duurzame stad of maatschappelijke verantwoordelijkheid kenden veel succes.

De beursruimte Ecological Engineering en Biodiversiteit presenteerde aan bezoekers oplossingen voor het behoud en optimaal gebruik van natuurlijke bronnen. De Franse Minister voor Ecologie, Duurzame Ontwikkeling, Transport en Woongelegenheid, Nathalie Kosciusko-Morizet, hoopt dat dit segment “even gerenommeerd zal worden als civiele techniek”. Niet minder dan 74% van de ondervraagde bezoekers gaf aan dit nieuwe thema te waarderen. De beursruimte voor ruimtevaart presenteerde de voordelen van satellieten voor milieubeveiliging en preventie van natuurlijke rampen. De minister heeft voor het eerst de grote lijnen van het Plan Satellitaire onthuld, bestemd voor “het vaststellen van prioriteiten en het bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe satelliet-toepassingen en diensten voor de komende 5 jaren.” Tenslotte werden in verschillende beursruimtes en forums, evenals in de Pollutec TV Debatten, verschillende andere actuele onderwerpen in de schijnwerpers gezet. Efficiënt energiegebruik, de optimalisering van industriële processing of de duurzame stad, van inrichting tot energieverbruik van gebouwen, ecomobiliteit, de behandeling van water en afvalverwerking en management van natuurlijke en sanitaire risico’s, waren onderwerpen die de aandacht trokken van 76% van de ondervraagde bezoekers. Oplossingen voor deze onderwerpen werden gepresenteerd in de vorm van de Ecotech onderzoeksprojecten, georganiseerd door concurrentiepolen. Tenslotte trokken de nieuwe expertiseruimtes voor integratie en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven veel bezoekers, waarvan meer dan driekwart geïnteresseerd is in MVO.

Programma

Zowel de vele conferenties van de Pollutec Horizons als de Cleantech en Green Business ontmoetingen trokken een groot publiek. Het evenement LeCleantech trok bijna 200 deelnemers, waar 23 bedrijven uit verschillende sectoren (water, lucht, eco-mobiliteit, afval, recycling, warmterecuperatie en hernieuwbare energie) zich presenteerden tijdens de “pitch sessies” en de deelnemers een selectie van innoverende bedrijven konden ontdekken. De Green Business Meetings verzamelden 150 deelnemers uit 23 landen (14 Europees en 9 uit Afrika en Latijns Amerika), voornamelijk gericht op de behandeling van vervuiling en optimaal brongebruik, waaruit meer dan 500 afspraken voortvloeiden die zullen worden begeleid door adviseurs van het Enterprise Europe Network. In totaal was 70% van de ondervraagde bezoekers geïnteresseerd in de nieuwe “cleantech” ontwikkeling van de Pollutec 2011. Tenslotte kende de beurs een sterke opkomst van officiële internationale delegaties, met de aanwezigheid van gekwalificeerde vertegenwoordigers op zoek naar oplossingen voor concrete projecten. Bijvoorbeeld delegaties uit Vietnam, Guinea, Servië, Uruguay, Venezuela en Argentinië, namen deel aan de business meetings en technische bezoeken georganiseerd door de ARD Ile-de France (Ontwikkelingsmaatschappij van de Parijse Regio).

Meer informatie:

» Cijfers Pollutec Horizons 2011

Gerelateerde artikelen