Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 12 mei 2021

Meer recyclaat in plastic producten, geen btw in kringloopwinkel

De Tweede Kamer wil dat de regering zich in de EU actief inzet voor meer recyclaat in plastic producten. Ook moet ze zich hard maken voor een vrijstelling van btw voor kringloopwinkels.

Wordt kleding in kringloopwinkels vrijgesteld van btw? Als het aan de Tweede Kamer ligt wel.
Foto: Het Goed

De Kamer nam gisteren een motie aan van CDA-Kamerlid Agnes Mulder en D66-Kamerlid Kiki Hagen, waarin de regering wordt opgeroepen zich in Europees verband actief in te zetten op een zo ambitieus mogelijk en in de tijd oplopend percentage voor de verplichte toepassing van recyclaat in plastic producten. Het verplicht toepassen van een percentage recyclaat in producten moet de businesscase voor gerecyclede materialen sterk verbeteren.

Mulder en Hagen dienden hun motie in tijdens het VAO Circulaire Economie op 20 april. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat liet toen al weten zich in hun oproep te kunnen vinden. 

Btw-vrijstelling

De Kamer stemde eveneens in met twee moties van ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. In de eerste motie vraagt hij de regering zich in Europees verband in te spannen voor een vrijstelling van btw voor kringloopwinkels. Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief liet begin deze maand weten geen problemen te hebben met deze motie. Eén van zijn ambtsvoorgangers had de Kamer al in 2008 toegezegd dat hij de wens om kringloopwinkels onder een verlaagd btw-tarief te brengen, zou inbrengen in de onderhandelingen over de btw-richtlijn in de Europese Unie. Omdat deze onderhandelingen op dit moment nog gaande zijn, liet Vijlbrief het oordeel over Grinwis’ motie over aan de Kamer.

In zijn tweede motie verzoekt Grinwis de regering om voor het einde van dit jaar de Kamer te informeren over mogelijke alternatieven voor geotextiel, inclusief kostenplaatje en milieu-impact. Geotextiel is een soort plastic doek dat Rijkswaterstaat aanbrengt in binnenwateren ten behoeve van oeverbescherming. Ook deze motie kon dus rekenen op de steun van een Kamermeerderheid.

Verworpen moties

Voor een motie van GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht die de regering opriep tot het invoeren van statiegeld op drankenkartons en andere drankverpakkingen was geen meerderheid. Het Kamerlid had graag gezien dat als de komende jaren uit de monitoring van het zwerfafval blijkt dat de uitbreiding van het statiegeldsysteem naar blikjes en kleine flesjes leidt tot een toename van drankenkartons en andere drankverpakkingen, er ook op deze verpakkingen statiegeld komt. Dat ging de Kamer echter te ver. Eerder had staatssecretaris Van Veldhoven de motie al ontraden. Zij wilde niet op monitoringsresultaten wil vooruitlopen.

Ook Partij voor de Dieren-Kamerlid Eva van Esch zag dat er in de Kamer onvoldoende steun was voor de twee moties die zij had ingediend tijdens het VAO Circulaire economie. In de eerste motie riep zij de regering op de zogenoemde ‘circulaire norm’ te heroverwegen en te komen met aparte doelstellingen voor hergebruik en recycling. Staatssecretaris Van Veldhoven wil met de circulaire norm hergebruik en recycling in één percentage combineren. Van Esch vreest echter dat dit zorgt voor minder motivatie bij bedrijven om in te zetten op hergebruik, terwijl dit wel hoger op de R-ladder staat dan recycling. De Kamer lijkt die vrees vooralsnog niet te delen. Ze neemt genoegen met de eerdere toezegging van Van Veldhoven om de voor- en nadelen van de norm in kaart te brengen.

In haar tweede motie vraagt Van Esch de regering een ambitieus en concreet reductiedoel vast te stellen voor het totale volume virgin plastics (in kilogrammen) dat in 2030 op de markt mag worden gebracht. De Kamer schoot ook deze motie af. Waarschijnlijk omdat Van Veldhoven tijdens het VAO al aangaf dat er in de Transitieagenda Kunststoffen al een concrete reductiedoelstelling zit voor virgin plastics in 2030, namelijk de afname van 1.700 kton naar 1.090 kton.

Over een motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman waarin zij de regering oproept te onderzoeken of en hoe met regulerende heffingen, normstellingen en voorwaarden in vergunningen bijgedragen kan worden aan het behalen van de doelen voor een circulaire economie, werd niet gestemd. Beckerman besloot de motie aan te houden op advies van Van Veldhoven. In een kabinetsreactie op een PBL-rapport over de ontwikkeling van de circulaire economie gaat de staatssecretaris hier namelijk binnenkort verder op in.

Drankverpakkingen

De Kamer stemde gisteren eveneens over moties ingediend tijdens het VSO over het besluit maatregelen drankverpakkingen. Een motie waarin van Esch de regering verzoekt te onderzoeken welke lessen er getrokken kunnen worden uit de zichtbare toename van het gebruik van eigen (herbruikbare) koffiebekers op station werd aangenomen. Hetzelfde geldt voor een motie van Beckerman die pleitte voor een onderzoek naar welke drankverpakkingen er beter gerecycled kunnen worden als ze, net als petflessen, ook onder een statiegeldsysteem zouden vallen.

Een motie van Van Esch waarin de regering wordt opgeroepen om voor het eind van dit jaar een lijst met productgroepen te identificeren waarvoor het mogelijk is om op nationaal niveau een minimumpercentage recyclaat te formuleren, werd weggestemd. De Kamer lijkt net als het kabinet meer te voelen voor een Europees verplicht percentage recyclaat. Eind dit jaar wordt hierover een wetsvoorstel verwacht.

Ketensamenwerking

Een tijdens het VSO over de ministeriële regeling ter implementatie van de Kaderrichtlijn afvalstoffen ingediende motie van Mulder en Hagen mocht gisteren ook op de steun van de Kamer rekenen. In deze motie wordt de regering verzocht een quick scan uit te voeren naar de mogelijkheden tot bredere optimalisatie van ketensamenwerking en het voorkomen van weglekeffecten binnen de keten en de Kamer voor het einde van 2021 te informeren over de uitkomsten.