Categorie: Producten | Gepubliceerd: 16 februari 2023

Recyclingdoelstellingen drankenkartons dit jaar van kracht

Vanaf 1 juli 2023 voert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nationale recyclingdoelstellingen voor drankenkartons in. Hierover heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen de Europese Commissie geïnformeerd.

In een notificatie aan de Europese Commissie doet de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) melding van de invoering van nationale recyclingdoelstellingen voor drankenkartons. Volgens haar is de invoering van deze doelstellingen noodzakelijk om te komen tot een (meer) circulaire economie voor drankverpakkingen. Daarnaast moeten deze doelstellingen bijdragen aan het bevorderen van een gelijk speelveld voor alle soorten drankverpakkingen, waardoor onwenselijke verschuivingen van het verpakken van drank in plasticflessen naar het verpakken van dranken in drankenkartons worden voorkomen.

Vanwege dit gelijke speelveld heeft Heijnen ervoor gekozen om de recyclingdoelstellingen voor drankenkartons te laten aansluiten bij de bestaande recyclingdoelstellingen voor kunststof drankverpakkingen. Het gaat om een percentage van 34 gewichtsprocent in 2023, waarna het percentage met stappen van 3 procentpunten per jaar oploopt tot 55 gewichtsprocent in 2030. Dit komt overeen met haar voorstel van afgelopen juni, waarop belanghebbenden hun mening konden geven via een internetconsultatie.

55 procent

Uit die consultatie bleek dat het Afvalfonds Verpakkingen onder meer vond dat het percentage van 55 procent in 2030 nu niet mag worden opgelegd, omdat dit percentage hoger is dan wetenschappelijk, hypothetisch haalbaar wordt geacht. Toch kiest de staatssecretaris voor een recyclingpercentage van 55 gewichtsprocent. In haar notificatie geeft ze aan dat een andere reactie meldt dat Wageningen University & Research concludeert dat het huidige recyclingpercentage met verschillende maatregelen verder kan toenemen met extra investeringen in de sortering en de recycling. Naar verwachting komen de kosten uit op circa 600 tot 700 euro per ton in de handel gebrachte drankenkartons en deze kosten zijn vergelijkbaar met de kosten voor de inzameling, sortering en recycling van kunststof verpakkingen. Daarbij doet de recyclingsector voor drankenkartons deze extra investeringen al, schrijft ze. Daarom ziet ze geen noodzaak om de doelstelling voor 2030 naar beneden bij te stellen.

De recyclingdoelstelling treedt op 1 juli 2023 in werking en zal ruim voor die datum in de Staatscourant worden gepubliceerd.