Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2009

Advies: zeker helft avi-capaciteit R1-status

Zeker 52 procent van de verbrandingscapaciteit die naar verwachting in 2011 operationeel is, komt in aanmerking voor de R1-status. Dat volgt uit een advies van SenterNovem. Met deze status van nuttige toepassing wordt de weg voor het importeren van afval vrijgemaakt.

Aanbestedingen van restafval 2009: een round-up

De aanbestedingen van de verwerking van ruim 770 kton restafval het afgelopen jaar zal weinigen zijn ontgaan. Op de procedure van Den Haag na - daar hing nog een juridisch staartje aan - zijn bijna alle opdrachten definitief gegund. Het resultaat: alsof een orkaan door de tarieven heeft geraasd.

Een verpletterend idee

Hoewel de gescheiden inzameling van kunststof in Nederland gestaag vordert, blijkt de technische kant van de keten nog niet optimaal. De ondergrondse perscontainer van Sidcon kan zomaar een schot in de roos zijn.

Van Gansewinkel sluit avi Brielselaan

De afvaloven in Rotterdam Zuid sluit de poorten. Het afvalconcern Van Gansewinkel ziet zich namelijk als eerste in de markt genoodzaakt tot een ingrijpende saneringsmaatregel. De meeste concurrenten begrijpen de beslissing wel. En hoewel de sluiting een enorme impact op het bedrijf zal hebben, verwacht de branche geen al te grote veranderingen op de markt.

Handige hulp voor binnen en buiten

De Knapzak vormt samen met de Knaphouder een ideaal duo voor effectieve inzameling van kunststof verpakkingen. Het grootste obstakel is immers: waar laat je het kunststof?

door de ogen van... Marc Kapteijn

Plaatsvervangend algemeen directeur Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB)

Plastickringloop sluit steeds beter

Het sluiten van de plastickringloop blijkt niet eenvoudig. Dat ligt aan het materiaal, maar ook aan de tergend langzame opstart van het systeem.

Nascheiding nog geen flitsscheiding

Zoals eigenlijk alles in het verpakkingendossier, verloopt ook de optie nascheiding stroef. Het is hollen of stilstaan. Moesten gemeenten en afvalbedrijven begin dit jaar haast maken om de deadlines te halen - wat lang niet iedereen gelukt is - nu wachten ze al tijden op de volgende stap: de vergoedingen. Desondanks ontstaan nieuwe initiatieven.

'Kleding is emotie'

Vijf kilo per persoon. Zoveel gebruikte kleding, lakens, dekens en ander textiel zouden gemeenten jaarlijks moeten inzamelen. Humana neemt met meer dan duizend textielcontainers in tachtig gemeenten zo'n tien miljoen ton kleding voor zijn rekening. De ontwikkelingsorganisatie doet dat voor een hoger doel, namelijk het financieren van projecten in Afrika.

Tegenover twee bestuursorganen

Nieboer Recycling wil buiten blijven composteren, maar de gemeente Hoogezand-Sappemeer denkt aan woningen in dat gebied. De rechter ontving het gemeentebestuur als belanghebbende, terwijl het geen bevoegd gezag is ingevolge de Wet milieubeheer.

Elektronica en rechtsdwaling

Een Duits bedrijf vervoerde een mengsel van elektronisch en niet-elektronisch afval via Nederland naar Hong Kong. Voor zo'n lading bestaat geen aparte groenelijstcode. Formeel was er dus een kennisgeving nodig. Maar de Duitse autoriteiten hadden desgevraagd het bedrijf toevertrouwd dat overbrenging zonder kennisgeving kon en daar mocht het bedrijf op af gaan.

Hin und her

Vanaf april 2010 mogen gevaarlijke stoffen binnen Duitsland alleen nog onder een elektronische begeleidingsbrief worden vervoerd. Maar hoe halen we ons bewijs van vakbekwaamheid voor de Duitse transportwegen?

Klant wil goede en snelle antwoorden

Binnen dertig seconden de telefoon aannemen, vlotte klachtenafhandeling en goed doorverbinden. Een tevreden klant krijg je niet voor niets. Geavanceerde CRM-systemen, externe bureaus, klanttevredenheidsonderzoeken en vakkundige coaching en training maken klantenservice steeds professioneler. Ook bij afvalbedrijven.