Uit de inhoud van Vakblad Afval! maart 2010

Inzet vrijwilligers niet vanzelfsprekend

Afval inzamelen met vrijwilligers biedt tal van voordelen. Bewustwording van afvalscheiding plus een extra zakcentje voor scholen en verenigingen zijn de belangrijkste. Vrijwilligers staan echter ook bloot aan de gevaren van perswagens en van het verkeer. En kan er wel altijd op vrijwilligers gerekend worden?

door de ogen van... Jannes Wolting

Vestigingsdirecteur Pietje Papier Recycling Ede

HVC koppelt gemeenten en waterschappen

Het is nog even aan elkaar wennen, maar een overeenkomstige filosofie geeft DRSH en HVC vertrouwen voor de toekomst. De fusie tussen de twee levert een unieke samenwerking op van waterschappen en gemeenten in één bedrijf.

Omsmelten van verontreinigd aluminium

Recyclen van aluminium is aantrekkelijk. Niet alleen voor de portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Roba Metals Delfzijl (RMD) is één van de bedrijven die secundair aluminium omsmelt. RMD ontfermt zich over verontreinigde aluminiumstromen.

Een kwestie van lef

Duurzaamheid in de afvalsector kent veel vormen. Van besparing van CO2-uitstoot tot het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij aanbestedingen staan gemeenten voor de uitdaging duurzaamheid te objectiveren. Afvalbedrijven kijken ondertussen kritisch mee...

Lage tarieven versus duurzaamheid

De overcapaciteit van de verbrandingsovens grijpt om zich heen. Tarieven voor het verbranden van huishoudelijk afval maakten reeds een vrije val. Wellicht volgt het bedrijfsafval. Belemmeren deze lage tarieven duurzaamheid? Bedrijven blijken de milieugevolgen te vrezen, maar bij anderen. Zelf doen ze juist méér aan duurzaamheid.

Twentse gemeenten moeten 'omdenken'

Regionale samenwerking, kennisuitwisseling en 'omdenken'. Dat waren de sleutelwoorden tijdens het politiek debat van Twente Milieu, Twence en Saxion in Enschede. Aan de hand van de Ladder van Lansink werd de lokale politiek half februari gewezen op de mogelijkheden van afval als motor voor duurzaamheid.

Een cursusboek voor boeven

Is zout een afvalstof? Vaak wel. Althans het zout dat van overheidswege over u en mij wordt uitgestrooid. Denk ik tenminste. Zodanig veel dat het zelfs op kan raken. Op is weg. Méér dan 150.000 ton is er weg. Een product waar iemand zich van ontdoet.

Last onder dwangsom: zo dwingend nog niet

Twee belangrijke handhavingsinstrumenten in het milieurecht zijn bestuursdwang en de last onder dwangsom. Wanneer mogen deze instrumenten worden ingezet? Voor welk instrument zal in welke situatie worden gekozen? En als er voor de last onder dwangsom wordt gekozen, moet daar dan precies in staan wélke maatregelen de overtreding moeten oplossen?

Afvalbonnen mogen soms naamloos zijn

Bij de belastingrechter in hoger beroep speelde recent een zaak over de vraag aan welke eisen de administratie moet voldoen van een handelaar in metaalschroot. Bij het bedrijf in kwestie ontbraken op bonnen namen en adressen van de verkoper, met name bij aankopen van boven de 50.000 kilo schroot met contant geld.

Groot in het klein

Grote zuigkracht en fijne wendbaarheid, samengevat in één milieuvriendelijke machine. Een veelzijdige machine die bovendien bijzonder lage gebruikskosten kent. Ideaal voor het reinigen van winkelcentra, voetgangersgebieden en parkeergarages: de nieuwe 1 m3 lichtgewicht CN101 van Johnston Sweepers.