Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2010

Nog geen totale zorgplicht gemeenten

De verantwoordelijkheid van gemeenten uitbreiden met verwerking, was de Tweede Kamer nog een stap te ver. Dat bleek tijdens stemmingen over de wijziging van de Wet milieubeheer ter implementatie van de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen. De wijziging werd verder unaniem aangenomen. De onduidelijkheid over het nabijheidsbeginsel wordt nader onderzocht.

Aan de wandel met restafval

In twee Zwolse wijken haalt Rova sinds begin 2010 het restafval niet meer huis aan huis op. Het in containers verzamelde gescheiden afval - plastic, gft en oud papier - daarentegen wel. Het idee achter deze werkwijze is dat het tot meer afvalscheiding leidt. Is dit de toekomst?

'Afvalmiles' als oplossing voor Afvalfonds

Nu aan het Afvalfonds een einde lijkt te komen, moet opnieuw worden gezocht naar financiering van verpakkingsafval. De RecycleBank zou daarvoor model kunnen staan. Het systeem, dat doet denken aan Airmiles, krijgt in Engeland na een proef brede belangstelling.

Gemeenten bezorgd om snijden in bijdrage Afvalfonds

Het voornemen van het nieuwe kabinet om de rijksbijdrage aan het Afvalfonds te schrappen, baarde veel gemeentelijke bezoekers van het Gemeentelijk Afvalcongres 2010 in Ede zorgen. Over hoe dat financiële gat dan opgevuld moet worden, waren de meningen verdeeld.

Nieuwe CityFant 6000 veegmachine

De onlangs gelanceerde Koks Bucher CityFant 6000 is de kampioen als het gaat om bedieningsgemak en ergonomie voor de chauffeur. De CityFant 6000 is er één uit de nieuwe generatie Bucher Schörling veegmachines die KOKS al bijna twintig jaar op de markt vertegenwoordigt.

Kapers op de kust voor Zavin

De verwerking van specifiek ziekenhuisafval behoort in Nederland al jaren toe aan Zavin, maar een moderne avi zou het afval net zo goed kunnen verbranden. Het Nijmeegse ARN denkt het ei van Columbus te hebben gevonden. Of de plannen toekomst hebben, moet nog blijken. Zavin ligt er niet wakker van, want eerdere pogingen om deze markt in beweging te krijgen, kwamen niet van de grond.

Door de ogen van ...Peter Louwman


Meldenswaardige wijzigingen

Afvaltransporten die na de jaarwisseling de weg op zijn gegaan, moeten hun papierwinkel hebben aangepast. Met het nieuwe Besluit Melden is namelijk een serie wijzigingen ingegaan. Sommige inrichtingen moeten vanaf januari voor het eerst melden, anderen hoeven niet meer te melden. Per saldo pakken de administratieve lasten lager uit, zo is de verwachting. Vrom becijferde de winst voor afvalbedrijven op twintig miljoen euro.

Grondstromen matchen

Jaarlijks gaan in Nederland tientallen miljoenen tonnen grond om in toepassingen als geluidswallen, wegfunderingen of afdek- en tussenafdeklagen op stortplaatsen. Bij grofweg 2,5 Mton speelt Grondbalans een rol als adviseur en bemiddelaar. Het full-service handelsbedrijf knoopt vraag en aanbod aan elkaar. Inmiddels bestaat er ook een Baggerbalans en een Afvalbalans.

Logistiek beter af met nieuwe kabinet?

Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen, dat is de opdracht van het nieuwe kabinet. Iedereen zal dat de komende jaren merken. Verladers en vervoerders zijn in grote lijnen niet ontevreden met het regeerakkoord. De regerende partijen zijn deze sectoren van oudsher goed gezind, maar bij gematigde tevredenheid horen vanzelfsprekend ook kritische geluiden. Want het gaat tenslotte niet alleen om het asfalt!

Hof begrijpt weinig van anodeslibproductie

Na een positieve uitspraak van de economische politierechter Maastricht moet een Oostenrijks bedrijf, dat in 2007 anodeslib via Nederland naar België vervoerde, diep in het stof bijten. Het gerechtshof Den Bosch haalde op 19 oktober 2010 een streep door de vrijspraak en beboette het bedrijf alsnog met tienduizend euro. In tegenstelling tot de politierechter oordeelde het Hof dat afval werd vervoerd en in strijd met de Evoa was gehandeld.

Vereniging Afvalbedrijven vangt bot bij Afdeling

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) is al enige tijd aan het procederen tegen het besluit van b en w van Tilburg om een locatie aan de Kempenbaan in Tilburg aan te merken als een geval van ernstige bodemverontreiniging en het saneringsplan voor die locatie. Daarop bevindt zich een voormalige stortplaats. De gemeente Tilburg wil de locatie bouwrijp maken, waarna er woningen en kantoren op gebouwd kunnen worden; ook zal er een ecologische verbindingszone worden aangelegd. Voor de VA kwam er op 3 november een onbevredigend eind aan deze procedures.

Recycling in de bak

Ook gevangenissen hebben last van de crisis. Bedrijven die werk aan gedetineerden uitbesteden, zijn al blij als ze hun eigen medewerkers aan het werk kunnen houden. Huren ze andere bedrijven in, dan kiezen ze uit financieel voordeel vaak voor de lagelonenlanden. Toch willen ook gevangenissen graag recyclingwerk naar zich toetrekken. Penitentiaire inrichting Oosterhoek mikt op de recycling van wit- en bruingoed. Een zware klus.