U bent hier: Uitgaven »Vakblad Afval!
Uit de inhoud van Vakblad Afval! augustus 2011
Meer eenvoud, minder voorschriften en uniformiteit. Dat zijn de uitgangspunten van het nieuwe Bouwbesluit, dat volgens planning begin volgend jaar ingaat. Met name voor de sloopsector is de impact fors. Zo wordt de vertrouwde sloopvergunning afgeschaft en komt er een melding voor in de plaats.
De overcapaciteit van verbranding in Nederland zorgt er al een poosje voor dat we nadrukkelijk kijken naar kansen in andere landen. Tijdens het veertiende SBO-congres 'Grensoverschrijdend verkeer van afval' bleek dat Nederland daarin niet de enige is in Europa.
Na de zomer gaat de nieuwe hightech fabriek van Auto Recycling Nederland (ARN) in Tiel echt van start. In de enorme hal, boordevol machines, staat directeur Hans van de Greef. “Dit is de parel aan de ARN-kroon. Met onze post-shreddertechniek kunnen we het restmateriaal van shredderbedrijven verder scheiden.” Doel: 95 procent autorecycling in 2015.
Het afvalbeheer in Oostenrijk lijkt op dat van Nederland. Maar de invoering van een stortverbod en een stortbelasting kan niet verhinderen dat de mooie ambities teniet gedaan worden door de lage storttarieven in buurlanden. Om te voorkomen dat afval over de grens verdwijnt, wil het land een Europees stortverbod.
Een werknemer inhuren bij een detacheringsbureau kan een prima oplossing zijn als er tijdelijk behoefte is aan extra capaciteit of kennis. Het kost een duit, maar er hangen ook veel voordelen aan. Toch zijn lang niet alle bedrijven in de afval- en recyclingbranche overtuigd van het nut van detachering.
De landen van verzending en bestemming zijn bij export van afval bevoegd om te controleren of de beoogde verwerkingsinrichting het over te brengen afval wel mag verwerken volgens de geldende vergunning. Dat is volgens een standaardjurisprudentie bepaald in een voorzittersuitspraak van de Raad van State.
De overgang van verbranden naar hergebruik en de vergrijzing op de arbeidsmarkt hebben grote gevolgen voor het strategische personeelsbeleid van bedrijven in de afvalbranche. Ze bieden uitdagingen, maar tegelijkertijd zorgen. Flexibel meedeinen is een vereiste.
André Hertog, directeur Irado Schiedam
Afval is een waardevolle grondstof, waaruit veel materialen te herwinnen zijn. Nihot haakt daarop in door haar productenrange verder geschikt te maken voor het destilleren van RDF en biomassa uit diverse afvalstromen.
Het doel van de Wet bibob is duidelijk: het voorkomen van faciliteren van criminele activiteiten. De toepassing ervan is ingewikkeld, zo blijkt uit een recente uitspraak van de Raad van State over een afvalbedrijf in Vlaardingen.
U weet inmiddels dat ik mij wat afval betreft met simpele vragen mag bezighouden. Alleen zijn de antwoorden niet altijd simpel. Of ze zijn dat wel, maar is het verre van simpel om achter dat simpele antwoord te komen of het simplisme te doorgronden.