U bent hier: Uitgaven »Vakblad Afval!
Uit de inhoud van Vakblad Afval! september 2011
Hans von Piekartz, directeur afvalstroommanagement Sita.
Het niet naleven van milieuregels of vergunningsvoorwaarden kan niet alleen bestuursrechtelijk worden gehandhaafd, maar ook strafrechtelijk. Handelen in strijd met milieurecht is namelijk aangemerkt als een economisch delict. Als het delict opzettelijk wordt gepleegd, is zelfs sprake van een misdrijf. In het milieustrafrecht worden geen zware eisen gesteld aan opzet.
De transportsector is tevreden met minister Schultz. Haar plannen getuigen van lef en lossen als ze daadwerkelijk worden uitgevoerd, ondanks de bezuinigingsnaweeën van de crisis, veel infrastructurele knelpunten op. Uiteraard blijft er altijd een aantal mitsen en maren over.
Bij Bowie Recycling draait alles om de productie van secundaire brand- en bouwstoffen. Het bedrijf kan daarbij bogen op een jarenlange ervaring en is in Nederland een belangrijke pionier op dit werkgebied.
De bouw is de crisis nog niet te boven. Dat voelen ook de afvalbedrijven die zich in de markt voor bouw- en sloopafval begeven. Hoe gaan afvalbedrijven hiermee om? Hoe houden ze hun hoofd boven water? En waar liggen kansen voor waardevermeerdering? Met deze vragen maakte Afval! een rondgang langs een aantal afvalbedrijven.
De reacties op de afvalbrief van staatssecretaris Atsma zijn eenvormig. Zijn ambitie is goed, aan de uitwerking ontbreekt het. Het gevoel is dat de lat is neergelegd, maar dat ook de staatssecretaris niet weet hoe die in 2015 bereikt kan worden. Dat maakt doelstellingen irreëel.
Een verlossing. Daarvan spraken Italiaanse media half augustus nadat de gemeenteraad van Napels een resolutie had goedgekeurd waarmee de regio zo'n 250 kton brandbaar afval naar Nederlandse verwerkers kon overbrengen. Maar een maand later is nog geen kilo Napolitaans afval gearriveerd op Nederlandse bodem en is bij Agentschap NL zelfs niet één kennisgeving ingediend voor de invoer ervan. Wat gebeurt er?
De hele beleving rond afval moet anders, vinden de initiatiefnemers van de pilot 'Afval Loont'. Een 'gevolutie' in de afvalbranche is wat zij voor ogen hebben, waarbij het belonen met geld de definitieve doorbraak van afvalscheiding moet betekenen. “Als we dit voor elkaar krijgen, heeft dat zeker invloed op de traditionele huis-aan-huis inzameling.”
In Harlingen draait sinds maart de Reststoffenenergiecentrale B.V. (Rec) van Omrin. Dagelijks staan zo'n veertig vrachtauto's aan de poort, die wekelijks 4,5 duizend ton afval aanleveren. Inmiddels is er 60 duizend ton afval verbrand. Manager Seerp Bosch is niet ontevreden over de opstart, al verliep die niet vlekkeloos. Ondertussen blijft de lokale tegenwind groot. “We moeten vertrouwen winnen door goed te presteren.”
Of het nu gaat om luiers, kauwgom, astma-inhalers of pennen; wat TerraCycle betreft zijn alle afvalstromen te up- of recyclen tot nieuwe producten. In de Verenigde Staten brengt het bedrijf dat principe al ruim tien jaar met succes in de praktijk. Nu is de beurt aan Europa.
Een regionale samenwerking bij de afvalinzameling. Dat leek vijf Midden-Limburgse gemeenten wel wat voor de periode vanaf 2012. Gaandeweg sloegen twee gemeenten toch een eigen weg in. De overige drie besloten tot aanbesteden met een bestek waarin een ingewikkelde mix van eisen voor service en kostenreductie. Eén bedrijf schreef in en won vanzelfsprekend. Een opmerkelijke gang van zaken, waarin een hoofdrol is weggelegd voor duobakken.
Mislukte selectie kost veel geld en tijd. Vooral nu vacatures steeds langer onvervuld blijven, is het zaak om snel de juiste man of vrouw op de juiste plaats te krijgen. Dankzij persoonlijkheidstests en assessments verlopen selectie en loopbaanbegeleiding een stuk efficiënter en gemakkelijker.