Uit de inhoud van Vakblad Afval! september 2005

De markt in onbalans

Het stortverbod in Duitsland wordt zeer strikt nageleefd. Ondanks dat daarmee een grote hoeveelheid afval ontstaat die niet kan worden verwerkt. De voorspelling van een jaar geleden dat als de nood te hoog werd de uitweg toch in storten gezocht zou gaan worden, kwam niet uit. Althans voorlopig niet.

De kunst van het shredderen (2)

Onlangs heeft tapijtverwerker Renergy in Spijk na een lang en gedegen marktonderzoek besloten om een Fine-Cut van Weima aan te schaffen voor het naverkleinen van voorgesorteerde hoogcalorische fracties en voorverkleinde tapijten. De strikte eisen van Renergy ten aanzien van productiecapaciteit en granulaatgrootte in combinatie met lage kosten per ton waren doorslaggevend voor deze keuze.

RFID-chip breekt nog niet door in afvalsector

RFID, Radio Frequency Identification, is kort gezegd een chip met een antenne die informatie doorgeeft aan een reader op afstand. De technologie wordt allang en in verschillende sectoren toegepast om processen te vergemakkelijken. Het meest bekende voorbeeld is misschien wel het gele oorlabel waarmee koeien door het leven gaan. Ook in de afvalbranche lijken de toepassingsmogelijkheden voor het oprapen te liggen. Maar daar is men vooralsnog terughoudend.

Anders denken over IT in de afvalbranche

Afvalbedrijven moeten hun toegenomen aandacht voor klanten en efficiëntie ook kunnen adresseren in hun IT-ondersteuning. Automatiseringssystemen die opgebouwd zijn uit onderling verbonden deeloplossingen kunnen dat belemmeren. Vervanging van decentrale applicaties door een bedrijfsbreed systeem wordt daarom een steeds aantrekkelijker alternatief voor bedrijven die hun concurrentiepositie willen versterken.

Overname Gevudo sluit hoofdstuk af

Als eind dit jaar Gevudo inderdaad verkocht wordt aan HVC, wordt weer een roerig afvalhoofdstuk afgesloten. Vooralsnog is er vooral instemming met het voornemen. Zelfs de lokale zeer kritische milieugroep is tevreden.

Groen plus groen: toch niet groen?

In het juninummer van Afval! behandelde ik de uitspraak van de Raad van State van 11 mei 2005, die bepaalde dat een flexi-vloerverwarmingsbuis met aluminium kern die aan binnen- en buitenzijde is bekleed met kunststof, als samengestelde stof overgebracht mag worden onder de groene lijst. Daarmee leek het hoofdstuk 'groen + groen = groen' afgesloten. Maar dat blijkt niet het geval.

Communicatie essentie van bedrijfshulpverlening

Zo'n 300.000 maal per jaar wordt in bedrijven eerste hulp bij ongevallen verleend. Ongeveer 1700 bedrijfsongevallen leiden jaarlijks tot blijvende volledige arbeidsongeschiktheid. De kosten van dat alles, exclusief productieverlies en ziekenhuiskosten, bedragen meer dan 1,5 miljard euro per jaar. De afvalbranche neemt met de bedrijfshulpverlening een heel aparte positie in.

Afval: schone zaak of schone schijn?

Ik stam nog uit een tijd waarin huishoudens nauwelijks afval produceerden. De melkman kwam gewoon aan de deur en die tapte rechtstreeks uit een tankje in zijn wagen in onze melkkan. Dat tankje had zo'n prachtig systeem; handel naar links en er stroomde een halve liter uit; hendel naar rechts en de volgende halve liter kwam eraan. Intussen zag je de melk achter glas weer in de leeggekomen helft stromen.

En Profil: Theo Pouw


Sommige kraakperswagens hebben alles

Ipsam International, opgericht in 1952, is een metaalverwerkend bedrijf, dat oorspronkelijk vooral in de landbouwsector actief was. De bekende 'weidepomp' en de mengmestvaten zijn enkele van de succesproducten die hebben bijgedragen tot de ontwikkeling en reputatie van het bedrijf op zowel nationaal als internationaal vlak.

PET-restanten krijgen etiket afvalstof

Het bedrijf Desmepol mag met de huidige vergunning geen PET-restanten verwerken. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State, die het procédé onlangs aanmerkte als afvalverwerking. De kunststofbranche is verbijsterd. Desmepol staat namelijk bepaald niet alleen. De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Nederlandse kunststofindustrie.

Dresseren van slibetende wormen

Nederland is niet innovatief genoeg. We moeten slimmer werken, roepen politici in koor. Het vakblad Afval! maakt een rondgang langs Nederlandse onderzoekscentra, en beschrijft kansrijke technologische doorbraken in de afvalwereld. Aflevering 2: het reduceren van zuiveringsslib met behulp van wormen.

Milieuhandhaving uit de schaduw

Milieuhandhaving door overheden, in theorie natuurlijk allang een prioriteit, lijkt nu pas daadwerkelijk een kerntaak te worden. Door een wildgroei aan regels, vaak parallel aan een internationaler en complexer wordende samenleving, is deze tak van dienst lange tijd overschaduwd door andere overheidsbelangen. Maar dat gaat veranderen, onder meer door een krachtig professionaliseringstraject bij politie en justitie