Uit de inhoud van Vakblad Afval! september 2006

Wie praat er nu namens wie?

Was een paar maanden geleden zwerfafval het hoofdpijndossier en leek het met verpakkingen wel redelijk te gaan lopen, inmiddels dreigt ook daarin chaos. Iedereen kijkt nu naar Van Geel die het liefste op de achtergrond blijft. Misschien een geval van migraine.

MEP-beleid maakt overheid ongeloofwaardig

Heel duurzame-energieminnend Nederland is geschokt door het onverwachte besluit van de kersverse minister van economische zaken om de MEP abrupt stop te zetten.

Schonere GFT-compost

Hoe innovatief is de afvalsector? Vakblad Afval! speurt naar technologische doorbraken, zoekt de initiatiefnemers op en schat samen met hen de realisatiekansen in. Aflevering 12: schonere GFT-compost.

De Polen komen!

Als de Polen in het nieuws komen, is dat om twee redenen. Omdat ze misbruikt zouden worden door werkgevers die voor weinig geld veel werk verzet willen hebben. Of omdat ze Nederlandse werklozen het werk zouden ontnemen. In de afvalsector zijn ze vooral in de sortering aan het werk. Overigens naar ieders tevredenheid. Vooralsnog plaatst alleen de vakbond lichte kanttekeningen.

“Een bedrijf moet ergens landen”

Sinds 2 maart is AVR een privaat bedrijf. De gemeente Rotterdam verkocht het grootste afvalbedrijf van Nederland aan een investeringscombinatie van zogenaamde 'equity funds'. Een gesprek met Daan den Ouden, algemeen directeur van AVR, over de invloed van markt op overheid en de positie van 'zijn' bedrijf daarin.

Stofproblemen voor binnen en buiten

De fijnstof blijft in Nederland de gemoederen bezighouden. Afvalinzamelaars krijgen er de komende tijd volop mee te maken. Zowel in binnensteden als in binnenruimtes nopen de stofdeeltjes tot aanzienlijke investeringen. Helaas wordt het probleem door de overheid ouderwets verkokerd aangepakt. De ondernemer krijgt tegenstrijdige signalen.

Entsorga-Enteco 2006 wil voorbeeld stellen

Het duurt niet lang meer of Entsorga-Enteco 2006 gaat van start. De beurs, die plaatsvindt in de Koelnermesse van 24 tot 27 oktober, heeft een nieuwe opzet en naam. Die veranderingen passen prima in de opzet van de tentoonstelling. Volgens Stephan Harmening van de BDE, de federatie van de Duitse afvalmanagementsector, wil Entsorga namelijk vooral pionieren.

IFEST06

IFEST in Gent kent dit jaar alweer zijn tiende editie. Van 10 tot en met 13 oktober wil de beurs in België de landsgrenzen overschrijden en naar Europa kijken. Want het milieu kent geen landsgrenzen, is het credo. De Belgen zelf lijken echter nog veel moeite te hebben om zelfs maar over de eigen provinciegrenzen te kijken.

Te zien op IFEST en Entorga


AVI's willen status verbeteren

Nederlandse AVI's willen een schouderklopje, en wel in de vorm van een nieuwe status, waarbij afval verbranden geen verwijderen is maar nuttige toepassing.

Eerste of tweede handeling?

Recentelijk heeft de Raad van State ons weer verder gebracht in de discussie over eerste en tweede handelingen. U weet wel, als er afvalstoffen worden geëxporteerd moet de handeling van nuttige toepassing worden opgegeven en dan moet het gaan om de eerste handeling; wanneer bijvoorbeeld opslag als zelfstandige fase voorafgaat aan de bewerkingsfase dan moet er R13 worden opgegeven in plaats van R5.

Netwerk neemt KTZ-Systeem voor ondergronds inzamelen in gebruik

Deze zomer vond de officiële overdracht plaats van het eerste KTZ-systeem voor het inzamelen van ondergrondse containers in Hendrik Ido Ambacht. Daar worden in totaal ruim 700 ondergrondse containers geplaatst die met twee voertuigen wekelijks geleegd zullen worden door Netwerk NV uit Dordrecht.

Energie uit afval: doel of middel

De opwekking van elektriciteit en warmte via afvalverbranding zit na jaren van mineur weer in de lift. De inkomsten uit energie stijgen, er is voldoende afvalaanbod en dus staat uitbreiding van de capaciteit weer op de agenda. En ook de realisatie van bio-energiecentrales bij AVI's staat op het programma.

Voormalige stortplaats heeft geen waarde

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) is de grondslag voor de hoogte van drie belastingen. Daarom is er alle reden om die waarde kritisch te bekijken, want dat kan een aanzienlijke besparing opleveren.

En profil: Rien Rense