Uit de inhoud van Vakblad Afval! april 2009

door de ogen van... Bert Krom

Algemeen directeur Afvalzorg Assendelft, exploitatie van stortplaatsen.

Personeelsbeleid in crisistijd

Gedwongen ontslagen of minder loon in ruil voor werk? Niet elk afvalbedrijf gaat even hard gebukt onder de economische crisis. Toch staan ze soms voor moeilijke keuzes. Zorgvuldigheid en een heldere communicatie zijn essentieel. De HR-manager, de spin in het web, moet scherp blijven.

Metalen uit crematoria

Het heeft iets unheimisch, zo'n kliko vol met metalen knieën en kunstheupen van overleden mensen. Toch behoren ook deze overblijfselen van crematoria tot de categorie afval, waar een bestemming voor moet worden gezocht. Het bedrijf OrthoMetals ontfermt zich erover.

VAR: van groen afval naar groen gas

Als molenwieken draaien lange armen langzaam door een mengsel van gft-afval en water. Door een kijkglas is het afval zichtbaar waar VAR sinds kort groene energie uit wint.

Vloeistofdichte of vloeistofkerende vloeren?

Wanneer volstaan op een composteerbedrijf vloeistofkerende voorzieningen, en wanneer zijn vloeistofdichte vereist? Mag een bedrijf extra tijd worden gegund om vloeistofdichte vloeren aan te schaffen en zo ja, hoe moet dan de levensduur van de oude voorzieningen worden bepaald?

'Zich ontdoen' blijft een lastig begrip

Een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem is interessant omdat de afvalstofcriteria op rij worden gezet. Er blijkt weer eens hoe lastig het is het begrip 'zich ontdoen' op eenvoudige wijze te duiden.

Afvalsector niet crisis-proof

Nederland zit in een zware recessie, waar ook de afvalwereld niet aan ontkomt. Het aanbod neemt af, de innovatie stokt, de grondstofprijzen kelderen. Desondanks somberen Nederlandse afvalbedrijven nauwelijks. Relatief staan we er goed voor, zo is de gedachte, en ná de crisis worden de grondstoffen weer schaars.

'Help het afval uit de brand'

Het vorige LAP stond er bol van. Energie uit afval. Dat waren twee vliegen in één klap: storten neemt af én klimaatdoelstellingen komen dichterbij. Bij LAP2 is de stemming in de Tweede Kamer radicaal anders. Of zoals men verbaasd na het debat opmerkte: "Verbranden lijkt ineens een vies woord." De motie voor een belasting op verbranden stevent op een meerderheid af.

Overheid en bedrijfsleven zitten niet op één lijn

De Europese Unie spreekt al heel lang over een richtlijn voor bioafval. De discussie wordt gevoerd door fervente vóór- en tegenstanders. Eind vorig jaar publiceerde de Europese Commissie een Groenboek. Uit de reacties blijkt: niet alleen Europa is verdeeld, ook Nederland spreekt niet met één mond. Het bedrijfsleven wil graag regelgeving, maar voor Rijk en gemeenten hoeft dat niet zo nodig.

Twijfels aan het compostvat

Kringlopen zo klein mogelijk houden is de beste recycling. Het adagium is al zo oud als het afvalbeleid. Thuiscomposteren was daarom een schoolvoorbeeld van goed afvalbeheer. Maar met het professionaliseren van de gft-verwerking nemen de vraagtekens toe.

Afval en het ADR

Zoals bekend wijzigen de voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen tweejaarlijks. Sinds 1 januari ligt er weer een verse editie van het ADR in het schap. Een goed moment om eens te kijken wat er over afval wordt gezegd.

De milieuzak: een strijd om erkenning

De kunststof-inzameling in Nederland krijgt steeds meer vorm. In principe mag een gemeente zelf bepalen hoe zij de inzameling regelt. Toch werd de milieuzak van drie Groningse gemeenten lange tijd niet als officieel systeem erkend. Een broodnodige vergoeding bleef achterwege en de gemoederen liepen hoog op.