Het tekort aan grondstoffen is een sluimerend groeiende crisis. Technologie gaat aan de oplossing daarvan een grote bijdrage leveren, verwacht men in Duitsland.
Groot, groter grootst. De opening van de Ifat op maandag 13 mei was zoals wel vaker bij beurzen doorspekt met superlatieven. Met 42 voetbalvelden groot is het nu onweerlegbaar de grootste milieubeurs in de wereld, zei beursdirecteur Stefan Rummel. Met meer dan 3.000 standhouders uit 60 landen is de beurs ook nog eens internationaler. Het milieuevenement vindt hij de spiegel van de stand van milieutechnologie voor de wereld. Maar ook de refelectie van de hoop voor de toekomst. Want milieubeheer is volgens hem onbetwist de grootste uitdaging voor de toekomst.
De Duitse milieuminister Steffi Lemke onderschreef dat. De circulaire economie vindt ze essentieel in tijden van grondstoffenschaarste; zowel in geopolitieke zin (relatieve schaarste) als ook daadwerkelijk (absolute schaarste). Er is een einde aan grondstoffen, aan de ene alleen wat eerder dan de andere. De nationale circulaire-economiestrategie (NKWS) die Duitsland daarvoor in de groede richting moet duwen is in een eindfase gekomen, na een consultatieronde van bijna een jaar. Recycling wordt daarin meer naar achter geschoven ten opzichte van duurzaam ontwerpen. Zo zal een digitaal paspoort verplicht worden voor bepaalde grote productgroepen.
Milieutechnologie is essentieel om de manier van leven zoals we die nu kennen vast te houden, vindt Lemke. "Jullie zijn de branche voor de toekomst". Trots is ze op de Duitse milieu-industrie die volgens haar tot de meest vooraanstaande van de wereld behoort. Dat werd ook zo benoemd door bondskanselier Olaf Scholz. In een videoboodschap benadrukte hij de grote economische relevantie van de industrie. Hij wees er ook op dat de circulaire economie een van de meest voor de hand liggende antwoorden is op actuele kwesties als de stabiliteit van de toeleveringsketen, het terugdringen van risico's en de zekerheid van grondstoffen. “Wij streven ernaar goede omstandigheden te creëren zodat uw branche kan blijven groeien”, aldus Scholz.
Die kennis en kunde moet Duitsland exporteren om ook in andere landen het milieubeheer op een hoger niveau te krijgen. Die nadruk op Duitsland schuurt met de internationale beursambitie. Ook beursdirecteur Rummel schipperde in zijn toespraak tussen het bewieroken van de regionale Beierse industrie, de Duitse techbedrijven en het internationale karakter van de beurs.
Op de beurs zelf is van ecodesign nog weinig te merken. De focus ligt op inzameling en recycling voor wat betreft het afvalbeheer. Wel zet de digitalissering versneld door. In de vorige editie in 2022 was cameria-identificatie opkomend.Nu is het op verschillende plekken te zien. Nieuw is ook de aandacht voor zeer zorgwekkende stoffen, zoals Pfas.
De eerste dag was aangenaam druk. De grootste toestroom wordt echter dinsdag, woensdag en donderdag verwacht. Op vrijdag 17 mei sluit de Ifat weer de deuren.